недеља, 21. јул 2013.

Ginger Snaps (2000)

Fatalna Džindžer (2000) on IMDb

'Ginger Snaps' (kod nas preveden kao 'Fatalna Džindžer') je kanadski horor film koji obrađuje jedno od najneverovatnijih a možda i najtragičnijih čudovišta - vukodlaka. Ta kletva koja čoveka pretvara u noći punog meseca u monstruozno, krvožedno biće koje ne može da iskontroliše svoju glad, uvek mi je bila zanimljiva, te filmove koji se bave ovom tematikom uglavnom ne propuštam. 'Ginger Snaps' je film koji sam prvi put gledao jako davno i sad je bila prilika da ga opet pogledam. 
Dve sestre koje su opsednute smrću, potpuni otpadnici od vršnjaka predgrađa u kom žive, vezane neraskidivim vezama naćiće se u najvećem iskušenju kada jedna od njih preživi napad vukodlaka.
Ovaj film je imao sasvim solidan budžet od 4,8 miliona kanadskih dolara, a akcenat koji je stavljen na dramske elemente ove priče se sasvim lepo uklopio u finansije. Dakle, kao što pretpostavljate 'Ginger Snaps' nije film koji je potpuno okrenut hororu i efektima krvoprolića (mada i toga ima dovoljno pri kraju) već se bavi specifičnim odnosom morbidnih i neprihvaćenih sestara koje u učmalom gradiću predstavljaju šok i izazivaju nevericu i bez komplikacija koje uslede.
'Ginger Snaps' je svakako jedan od neobičnijih filmova koji se bavi temom vukodlaka, a za to su zaslužni režiser Fawcett koji je stvorio tmurnu i pesimističku atmosferu, zatim glumice Emily Perkins i Katharine Isabelle koje su dočarale ove neuobičajene tinejdžerke i na kraju, scenario koji i pored nekih boljki i nedostataka nije uprskao stvar. Ono što mi je najviše zasmetalo kod scenarija je odnos lika Emily Perkins koja je prosto atraktivna kao bubašvaba i lokalnog dilera za kim lude klinke koji se kao prima na ovu spodobu. Bilo je još tu nekih sitnica, ali ne bih da zamaram time.
Najveće prednosti filma su odnos dve sestre pre i posle nesreće, ispitivanje granica sestrinske ljubavi, kao i moralna transformacija Ginger koja prati telesnu. Zato ni ne čudi što je 'Ginger Snaps' vremenom stekao kultni status, a snimljena su i dva nastavka, oba snimljena četiri godine kasnije - 'Unleashed' i 'The beginning'.

2 коментара:

  1. "Emily Perkins koja je prosto atraktivna kao bubašvaba" - uh, smem li da kažem da je meni ta devojka skroz simpatična, samo što su je nagrdili u filmu sa ovom frizurom i načinom snimanja :D Opičen film, odlična simbolika na "izrastanje devojke u ženu". Ne znam da li si gledao nastavke? Interesuje me da li su vredni gledanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smeš da kažeš, ovo je slobodan blog :-) međutim, mislio sam na njen izgled u filmu, van filma ni ne znam kako izgleda. Žao mi je, ali u filmu je atraktivna kao bubašvaba :-)
      Nastavke nisam gledao, planiram ali ne znam kad. Mada, smrdi mi to da su oba nastavka izašla iste godine. Sumnjam u njihov kvalitet...

      Избриши